Истории от замъка Корвин (Румъния)

Обиколката ни на Трансилванска Румъния беше наситена с безброй истории и легенди за вампири, средновековни замъци, рицари и кръстоносни походи. Разкази за реални личности се сливаха с фантастични сюжети, които в края на краищата ни отведоха до поредната внушителна забележителност, намираща се в покрайнините на гр. Хунедоара – замъкът Корвин, познат още и като замъкът Хуняди.  

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Изправени пред величествените островърхи кули на замъка и вървейки по впечатляващия мост над река Злащи, който ни въведе отвъд крепостните стени, неусетно се пренесохме назад във времето. 

Първи сведения за замъка Корвин

Още през 14 век исторически документи свидетелстват, че на това място вече съществува крепост с елипсовидна форма, със заострени краища в посока север и юг, издигната върху масивна скала. Твърдината по това време е изпълнявала предимно военни функции.

Замъкът и фамилията Хуняди

Средновековният замък започва да се свързва в фамилията Хуняди през 15 век, когато през 1409г. унгарският крал Сигизмунд го подарява на главния си дворцов офицер Войку. Получавайки крепоста Хуняди, семейството приема и неговото име. 

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Названието Корвин крепостта получава заради гарвана, носещ златен пръстен в човката си, изрисуван върху фамилния герб.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Един от най-известните му обитатели е Янош Хуняди (1407 – 1456г.), член на Ордена на Дракона и рицар в двора на крал Сигизмунд и член на кралския съвет, а по-късно и регент губернатор на кралство Унгария. По-късно той помага на полския крал Владислав III Ягело (Варненчик) да заеме унгарския престол. Януш Хуняди играе ключова роля в кръстоносните походи срещу Османската империя и в опита им тя да бъде отблъсната от Балканския полуостров. 

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Именно той през 1441 г. започва първата реконструкция на крепостта, превръщайки твърдината във внушителен готически замък и негова резиденция. Защитните стени се укрепват допълнително и се добавят 7 отбранителни кули. Преустройството продължава до 1446г.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

По-късо синът на Янош Хуняди – Матияш Корвин (1443 – 1490г.) става един от най-значимите владетели на Кралство Унгария. По негово време е построено Крилото на Матияш, с множество лоджии, а към архитектурата на замъка са добавени множество ренесансови елементи. Предполага се, че този втори етап на строителството се извършва, с малки прекъсвания, до около 1480 г. 

Матияш Корвин, Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

През годините, всеки един от господарите на замъка оставя своя отпечатък върху неговата архитектура. В периода 1724 – 1918г. той е собственост на унгарската корона, а след 1918г. влиза в пределите на днешна Румъния.

Съвременната визия на замъка Корвин е плод на реставрационните работи, извършени през 19-20 век и продължаващи до днес. 

Зад стените на замъка Корвин

Мостът и новата порта

Мостът, извисяващ се високо над река Злащи, по който трябва да преминете, за да влезете през големите порти на замъка Корвин, определено му придава достолепност и подчертава неговото величие. Мостът и входът са добавени през 17 век и водят към правоъгълната отбранителна кула в северозападния край на крепостта, построена в периода 1440-1444г. Старият вход на замъка се намира на обратната му страна.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Тъмницата и залата за мъчения

Във вътрешния двор заварихме възстановка на средновековния живот в замъка Корвин. Беловлас мъж ритмично налагаше барабана, а младеж надуваше рог и призоваваше за събиране на множеството. Всички бяха облечени в старовремски костюми. Тъй като нищо не разбирахме от румънските им слова, се възползвахме от това, че посетителите са на двора и се вмъкнахме в тъмницата, за да я разгледаме на спокойствие.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Вътре ни посрещна дървена маса за мъчения и всевъзможни инструменти за разпит, на които и д-р Менгеле би завидял. В единия ъгъл, на дървено кресло, със стърчащи от него гвоздеи, беше настатен модел на арестант. В тъмницата от тавана беше провесен поредния затворник, а друг измъчено гледаше зад решетките. 

Макар за съвременния свят подобни методи да се приемат като нехуманни и нецивилизовани, през Средновековието са представлявали обичайна практика. За големи кражби и грабежи, за изнасилване, подпалвачество и дори за фалшифициране на пари, е било налагано смъртно наказание. Практиката е предвиждала излагане на телата на екзекутираните на публично място за назидание на народа.

Параклисът

Параклисът на крепостта е построен в източната й част по времето на Янош Хуняди, в периода 1446-1456г. Представлява еднокорабна постройка в готически стил, посветена на Йоан Кръстител. Върху високите шестоъгълни колони е разположена широка тераса, от чиято височина се усеща чувство за лекота и простор, подсилено от големите прозорци с цветни витражи.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния
Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Дворецът

Важна част от двореца на Янош Хуняди, разположен в западната част на замъка, са Заседателната зала и Залата на рицарите. Последната е разделена от пет осмоъгълни колони от червен мрамор, подредени в редица и поддържащи внушителен готически таван. Мястото е използвано за хранене и празнични събирания. Тук е изложен документът за дарение на замъка от 1409г., носещ червения восъчен печат на крал Сигизмунд. Замъкът Корвин е претърпял пет големи пожара и това, което днес може да бъде видяно в Залата на рицарите е плод на реставрационните работи извършени през 20 век.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Крилото на Матияш

В северната част на замъка се намира Крилото на Матияш, и както подсказва неговото име, то е построено на по-късен етап, по време на управлението на унгарския крал Матияш Корвин (1458 – 1490г.). Върху вече съществуващата кухня (Garnison) е добавен цял нов етаж. През този период са внесени и първите ренесансови щрихи в архитектурата на замъка. В бившите покои на краля, носещи името Златната стая възрастен мъж свиреше на лютня, а в ъгъла беше поставено масивно легло покрито с червен балдахин. 

За съжаление, в помещенията на замъка не са запазени много предмети и обзавеждане, които да пресъздадат автентичната атмосфера от времето, когато е бил обитаван. 

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния
Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Любопитно: Смята се, че Влад Цепеш (познат и като Влад Дракула) е държан от Матияш Корвин като пленник в замъка Корвин цели седем години, след като през 1462г. владетелят на Влахия губи престола си и бяга в Трансилвания.  

Кулите на замъка Корвин

Най-емблематичната част на замъка в Хунедоара са нейните внушителни кули, които се виждат още отдалеч. Във времето са били издигнати общо седем отбранителни кули, осигуряващи защитата на крепостта. Тези при старата и новата порта имат правоъгълна конструкция, а през 15 век започват да се строят и кръгли, което е новост за военната архитектура в Трансилвания по това време.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Друго нововъведение за времето си е кулата Nje Boisia (от сръбски “не се страхувай”), разположената в югозападния край на замъка. Тя разполага с четири отбранителни нива и трябва да защитава крепостта от юг. До нея води дълга галерия, носена от девет огромни колони, разположени през 4 метра.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния
Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Външният ров

Вътрешният ров, опасващ източната и южната страна на замъка е наистина респектиращ за врага. Дълбочината му е около 6-9м., а ширината му варира между 20-35м. Според археологическите проучвания, размерът му е бил много по-голям.

Легенда за кладенеца

Интересна е легендата за кладенеца, намиращ се между старите и новите крепостни стени на замъка Корвин. Според нея, Янош Хуняди държал няколко турски пленници, на които обещал свобода, ако изкопаят кладенец и достигнат до вода. На затворниците им отнело цели 15г. докато достигнат целта си на 28м. дълбочина. За тяхна зла участ, господарят на замъка умира и неговата съпруга решава да ги убие. Преди смъртта си те оставят надпис на арабски, който се е смятало, че гласи “Вода имаш, сърце нямаш”. По-късно същият е разчетен от учения Михаил Губоглу като “Този, който е написал това, е Хасан, живял като роб на неверници в крепостта край църквата”.

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния

Любопитно: През 2007г. замъкът в Хунедоара участва в поредицата за паранормални явления Most Haunted Live! 

Замъка Корвин (Хуняди), гр. Хунедоара, Румъния
Замъка Корвин (Хуняди) в гр. Хунедоара, Румъния

Полезна информация:

Къде се намира замъкът Корвин:

Ще откриете средновековния замък в югозападната част на Трансилвания (Румъния) в гр. Хунедоара.

Адрес: Curtea Corvineștilor Street No. 1-3

GPS координати: 45°44’59.2″N 22°53’17.3″E

Паркинг:

В непосредствена близост до замъка има голям платен паркинг, на който да оставите колата си срещу 10 леи (актуално към 2021г.);

Работно време и цена на билетите:

Актуална информация относно работното време на замъка Корвин и цена на билетите може да откриете ТУК.

Време за разглеждане: 

За да разгледате  спокойно замъка си отделете около 1 час;

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар