Есенни разходки из България – предложенията на българските травъл блогъри за 2021г.

Ето че астрономическата есен вече е факт и някои хора носталгично поглеждат назад към отминалото лято. Добрата новина е, че жегите отминаха, а възможностите за пътуване или кратки отбивки през уикенда, са все така безкрайни. Есента е един от любимите ми сезони за пътешествия заради приятните температури, липсата на тълпи от туристи и най-вече заради огнената красота на природата по това време на годината. Ако сте останали без идеи къде да отидете, българските травъл блогъри ще ви помогнат със своите свежи предложения за есенни разходки. 

ЕСЕН

Кръстова гора

Есента в България е особено красива, но е много важно да успеете да отидете в правилното време на правилното място. Родопите са наистина страхотна опция да се насладите на есенната феерия от топли цветове, а именно Кръстова гора е едно от любимите ми места за това. Голяма част от дърветата в района са широколистни, на места се смесват с иглолистни, а точно това допринася за разкошните пейзажи. Кръстова гора е място, което несъмнено ще ви зареди с положителна енергия – стъпвайки там и вдишвайки първите глътки въздух, веднага ще усетите със сърцето си колко е невероятно това място. По пътя към Кръстова гора може да видите и няколко страхотни параклисчета, които са изключително фотогенични – Параклис Св. Илия и Параклис Св. Св. Константин и Елена край Борово са магично красиви, а около тях дори има горски пътеки, които да ви поведат из дивите Родопи.

Кръстова гора

Препоръчано от: Росица Димитрова от Trips with Rosie

Крепост Моняк

Ако се чудите накъде да поемете, за да се насладите на красивите багри на есента, горещо препоръчвам крепостта Моняк. Построена през 12 – 13 век, тя е имала важно стратегическо значение, тъй като е пазела прохода Железни врата и града, на чиято територия днес се намира гр. Кърджали.

Крепост Моняк

Кацнала на 586 м.н.в. в Източни Родопи, средновековната крепост ще ви награди с уникални гледки към гр. Кърджали, язовирите Кърджали и Студен кладенец, р. Арда, въжения мост на с. Лисиците и околните хълмове.

Достъпът до нея е сравнително труден, но има и по-лек обходен маршрут. А есента несъмнено прибавя допълнителен чар на мястото, оцветявайки като художник природата наоколо.

Препоръчано от: Джорджа де Марки от Savetite.com

До Смрадливото езеро и Рибните езера в Рила

Няколко пъти съм правила преходи във високите части на Рила през есента и винаги ми е било много приятно – по това време от годината в планината е спокойно, а пъстроцветните есенни багри на широколистните храсти и дървета се комбинират в чудесни пейзажи с вече заснежените високи върхове.

Рибни езера

Тук ще ви предложа приятен и малко познат кръгов маршрут в Рила в района на Рибни езера. Отправна точка е кантон Тиха Рила над Рилския манастир. До кантона води стабилен черен път. Пътеката започва малко преди кантона вдясно от пътя. Маркировката е жълта. Тръгва се през мочурлива поляна, по която е прокарана дървена пътека. Следва изкачване по гористия хълм срещу кантона до Смрадливото езеро –  най-голямото ледниково езеро в България и на Балканския полуостров. Пътеката завива на изток покрай бреговете на езерото и се отправя към близкия рид, а след него навлиза в циркуса на Рибни езера. Между двете най-големи Рибни езера – Долно и Горно – е разположена хижа Рибни езера. Над нея и езерата се издигат каменисти високи върхове – Йосифица, Канарата и Зъбците.

Рибни езера

Пътеката с жълта маркировка стига до хижата и продължава на север към Долното Рибно езеро, след което се движи в посока север – северозапад покрай река Кьоравица – реката, която води началото си от Горното Рибно езеро. Накрая кръгът се затваря при кантон Тиха Рила. Маршрутът се изминава за около 3 часа и половина без почивките.

Препоръчано от: Ели Иванова от Друми в думи

Черната скала

Черната скала е едно приятно и не трудно достижимо място в Рила планина. Намира се в близост до Боровец и изворите на река Марица, което това, само по себе си, добавя стойност към преживяването. Мястото представлява масивна скала  с панорамна площадка, от която всеки посетител може да разгледа различните и красиви планински пейзажи, особено през есента. Оставям на снимките да докажат пъстротата на пейзажите тук. 

Името на скалата произлиза от това, че от атмосферното влияние и близостта на реката повърхността на камъка е почерняла. Други свързват името с мрачната история, която притежава. Тук по време на комунистическия режим са били осъдени и убити хора, противници на политиката на страната. 

Незвисимо от миналото, в наши дни Черната скала представлява една атрактивна дестинация, която те откъсва за един ден от големия град. Потапяйки се сред природата на Рила планина, можеш истински да усетиш магията и красотата на това място и да уважиш историята и нейните жертви. Защото е важно първо да обикнем своето преди чуждото.  

Препоръчано от: Дарио Диониси от Exploring Beyond Sofia

Белоградчишките скали и пещера Венеца

Точно преди година по същото време се отправихме за първи път към далечния за нас Северозападен край на България. Отдавна си мечтаехме да видим Белоградчишките скали на живо и определено останахме завинаги пленени от енергията на това място. Есента бе идеално време да прекрачим прага на Белоградчишката крепост и да се насладим на един от най-впечатляващите скални феномени, избегвайки летните горещини. Изненадите на Северозапада обаче далеч не свършват до тук.

Белоградчишките скали

Подарихме си още едно незабравимо преживяване наблизо – потопихме се в дълбините на цветния свят под земята на пещера Венеца. Пещерата е сравнително нова – облагородена и отворена за посещения едва през 2015г., но по нищо не отстъпва на разкритите преди нея. Изключително красива, богата на образувания и всичко това лесно достъпно само на 14км от Белоградчик, я прави много удобна следваща спирка във всяко пътешествие в този край.

пещера Венеца

Препоръчано от: Надежда Серафимова от Тефтерчето на един пътешественик

Водопад Видимско пръскало

Районът около Априлци е изключително красив. Колорита, който създава есента, е неповторим. Вървейки, можете да се насладите на всички цветове на природата – зеленият мъх по големите крайречни камъни, червените, жълти и кафяви листа в краката ви и високите и тънки дървета, които покриват целия път до водопада.

Екопътеката започва от квартал Видима на гр. Априлци. Трябва да стигнете с кола до ВЕЦ станция Видима, където можете да я оставите и да стартирате своята разходка. Пътеката е лека и приятна и без голяма денивелация. Маркировката е зелена, като след един определен участък става синя. Има само едно място, на което може да се зачудите на къде точно трябва да вървите. По целия път има много указателни табели. Дължината е около 6 км. в посока, а като времетраене отнема около два часа до площадката, от която може да се види водопада. Цялата пътека върви успоредно по река Пръскалска. Изградени са пет дървени моста, по които се преминава и са в отлично състояние. Освен тях има и две панорамни площадки, като от едната се открива изглед към реката, а от другата – невероятна гледка към Видимско пръскало. Съветвам ви да си направите пикник там, но си носете дебели дрехи, защото по-голямата част от пътя е сенчест. Това пък го прави особено красив през есента, защото ще видите всички възможни цветове на точи красив сезон.

водопад Видимско пръскало

Препоръчано от: Саня от Sanyasworld.com

Екопътека Искър Панега

Има места, които те оставят без дъх. Има и такива, на които просто се чувстваш добре и в хармония. Места, на които се сливаш с околния свят погълнат от невероятна красота, живописни пейзажи и усещане за досег с природата.

екопътека Искър Панега

Златна Панега е една от най-красивите и живописни екопътеки в България. Дървените мостчета и изумително красивата природа правят разходката по пътеката особено приятно преживяване, особено през есента когато зелено-оранжево-жълто-кафявите нюанси на природата правят неповторима комбинация с уникалния млечно-син цвят на река Златна Панега.

екопътека Искър Панега

Пътеката няма денивелация и на практика е като разходка в парка, с малката разлика, че тук имате усещане за спокойствието на разходка из дива природа, За човешка намеса напомнят само романтично красивите дървени мостчета и платформи и беседките, които обаче се вписват много успешно с околната среда.

Препоръчано от: Кирил Вълканов от iskamdaletya.com

Мелнишките пирамиди

След толкова предложения за есенни разходки, ето и една идея от мен – Мелнишките пирамиди. Преходните сезони са най-подходящото време да се полюбувате на тези причудливи природни образувания, без опасност да слънчасате. Препоръчвам ви да извървите целия маршрут от гр. Мелник до Роженския манастир, за да се насладите максимално на панорамите от високо. Истинска жива картина, която всеки ден бива извайвана от природните стихии и слънцето. Отделните образувания достигат до 100м. височина и са обособени в отделни големи групи – Мелнишки, Кърлановски и Роженски пирамиди. Пътеката започва след Музея на виното в края на гр. Мелник (разбира се, може да тръгнете и от Роженския манастир) и върви по пясъчното дъно на пресъхнала река докато не се изкачите до първата панорамна тераса. От там нататък ви обещавам, че няма да може да си спестите възклицанията.

На където и да поемете тази есен, не забравяйте да пазите природата и доброто си настроение!

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар