Целувката на победата

„Безусловна капитулация“, скулптор Джон Сиуърд Джонсън, Чивитавекия (Италия)

През лятото на 2012г. докато се разхождах близо до пристанището в Чивитавекия (Италия), случайно се озовах пред цветната и внушително висока статуя на матрос, обхванал през кръста медицинска сестра и двамата застинали във вечна целувка. Изглеждаха сантиментално и много ретро. Тогава още нямах представа, че творбата пресъздава една от най-емблематичните фотографии на XX век – “Целувката”, направена от фотографа Алфред Айзенщат. Макар на пръв поглед да навява романтични асоциации за двама млади влюбени, историята се оказа малко по-различна и неочаквана.

„Целувката“, фотограф Алфред Айзенщат, Ню Йорк

На 14 август 1945 г., в деня на капитулацията на Япония, гражданите на Ню Йорк непринудено излизат по улиците на града, за да изразят радостта си от края на Втората световна война. В този ден, напълно непознатите един на друг, матрос от военноморския флот Джордж Мендоса и медицинската сестра Грета Цимър Фридман се озовават на площад Таймс скуеър. Обхванат от всеобщата еуфория и радост, морякът спонтанно сграбчва Грета, накланя я назад и я целува. Обективът на Алфред Айзенщат, за щастие се оказва насочен в правилната посока в правилния момент и целувката се превръща в корица на списание Лайф седмица по-късно. След години, самият Джордж Мендоса разказва, как виждайки непознатата Грета в нейната бяла униформа на площада, си е спомнил с благодарност за всички медицински сестри на фронта, които са се грижили за ранените войници. Това е провокирало импулсивната му постъпка от онзи паметен ден. Самите главни герои в кадъра виждат фотографията години по-късно, когато от списанието издирват техните самоличности. Преживели най-кървавата война в световната история, двамата доживяват до дълбоки старини. Медицинската сестра умира през 2016г. на 92г., а матросът през 2019г. на 95г. 

„Безусловна капитулация“, скулптор Джон Сиуърд Джонсън, Чивитавекия (Италия)

Снимката, станала символ на края на Втората световна война, вдъхновява твореца Джон Сиуърд Джонсън да създаде статуя озаглавена “Безусловна капитулация”. Първата бронзова версия на статуята в естествени размери е представена през 2005 г. по повод 60-тата годишнина от края на Втората световна война. Временната експозиция е подредена в Информационния център на Таймс скуеър, недалеч от мястото, където е направена оригиналната снимка. По-късно авторът създава серия от идентични скулптури, които биват изложени в Сарасота (Флорида), Сан Диего (Калифорния), Хамилтън (Ню Джърси), Пърл Харбър (Хавай), Кий Уест (Флорида), Ню Йорк, Чивитавекия (Италия), Кан (Франция), Нормандия (Франция). 

Френска феминистка организация определя скулптурата като скандална и утвърждаваща сексуалното посегателство спрямо жените, поради което се налага статуята в Нормандия да бъде демонтирана през октомври 2014г. и върната обратно в САЩ. Аз, като жена, не намирам нищо обезпокоително или с намек за агресия нито в снимката, нито в скулптурата. 

Просто целувка между напълно непознати, запечатала много благодарност, въодушевление и радост от края на една кървава и осеяна с много смърт глава от световната история.   

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар