Античен град Хераклея Синтика – археология от световна величина

Когато преди година и половина посетих за първи път археологическите разкопки на античен град Хераклея Синтика край гр. Петрич, бях меко казано впечатлена от това, което учените бяха разкрили. По принцип никак не ми липсва въображение и не ми беше трудно да си представя времената, когато тук е кипяло от живот. Виждах в съзнанието си оживения  и застлан с бели мраморни плочи площад и покритата търговска улица с красива колонада, украсена с изящни коринтски капители. Над тях белеят корнизите с улуци със лъвски глави, а от зейналите им усти в дъждовно време се излива насъбраната вода. Но никак не беше лесно да обрисувам за децата цялата тази картина и да я сглобя за тях от разпръснатия по земята пъзел от антични отломки. Съвсем наскоро завърши първият етап от проекта по реставрацията и консервация на Хераклея Синтика и нямах търпение да видя какво ни очаква този път в древния град.

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич
Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Кратка история на Хераклея Синтика

Знае се, че районът някога е населяван от тракийското племе синти и античният град вероятно е носил името Синтия (Синтике). По-късно македонският цар Филип II го избира за своя лятна ловна резиденция с името Хераклея Синтика. От тук през 340 г. пр. Хр. тръгва първият поход на Александър Македонски, срещу медите, който едва на 16г. възраст се настанява в града със своя гарнизон. Разцветът продължил от V в. пр. Хр. до VI в., когато няколко природни катаклизма слагат край на блясъка му. Над 100 години археолозите търсят изгубения град, докато едно случайно събитие не доказва, че той се намира само на 2 км. от днешното село Рупите до гр. Петрич. Повече за историята на Хераклея Синтика вече ви разказах ТУК. Не забравяйте да посетите и Исторически музей Петрич, където са изложени голяма част от находките от археологическите проучвания, включително и “нотариалният акт” на града. 

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Хераклея Синтика днес

Първата изненада за нас беше, че на обекта вече има паркинг с обособени паркоместа. Непосредствено до него, античният град грееше преобразен след проведената наскоро консервация и реставрация. Някогашните прашни пътеки бяха заменени с чисто нови рампи и алеи, осигуряващи достъп и за трудноподвижните посетители. Имаше изградени панорамни площадки и лапидариум с изложени артефакти – части от колони, статуи, капители и други архитектурни елементи. Пред модерния посетителски център беше предвиден кът за отдих с постоянна постерна експозиция, която показва културното и природно богатство в местност Рупите.

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Форумът

Защитните насипи и найлони вече ги нямаше и под тях се разкриваха почистените плочи и стълби на форума, така белеещи под слънцето, също както във времената, когато по тях са минавали хераклейци. По протежението на някога покритата търговска улица е възстановена в реални размери и част от величествената мраморна колонада, която е поддържала покрива. Част от вградените изящни коринтски капители са оригиналните, открити при археологическите проучвания. Над всичко това лежаха масивни архитрави (греди), носещи корнизите с улуци, украсени с лъвски глави. Застанали на стъпалата в подножието на колоните се чувствахме толкова малки. Усетихме мащабите на някога шумния и пълен с живот град, в който се предполага, че в най-добрите му години са живели над 40 хил. души. 

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич
Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Светилището на Немезида

В Хераклея Синтика е разкрито светилище, посветено на Немезида –  крилатата древногръцка богиня на възмездието. Изключително рядка находка дори в световен мащаб! След реставрацията, мраморните корнизи са почистени, а на мястото са поставени реплики на оброчните плочи, така както са открити от археолозите.

Гражданската базилика (Съдебна палата)

При предишното ни посещение една от най-запазените постройки беше гражданската базилика (IV век), в която са се събирали градските първенци на Хераклея Синтика, за да решават обществени въпроси и в която са се провеждали публични съдебни процеси. Макар някои от стените тогава да достигаха височина от 5 метра, с ясно различими редуващи се пояси от ломени камъни и римски тухли, беше въпрос на голяма фантазия да си представиш как е изглеждала в цялост сградата и как е функционирала.

Този път тук заварихме дървена конструкция на три нива, покрита с двускатен покрив, представяща сградата, така както се предполага, че е изглеждала в последните години от нейното съществуване. Според учените, второто голямо земетресение, което сполетява Хераклея Синтика, сварва сградата в момент да строителство, което така и не е завършено. Гредите бяха свързани с характерните за периода, през който базиликата е функционирала, ковани пирони и метални скоби. Вътре ни посрещнаха реалистичните фигури на двама работници, в типични за епохата облекла, които “товареха” греди към горните нива на конструкцията. В базиликата могат да се видят възстановки и на антични строителни инструменти като нивелир, макара и отвес. На отсрещния край на голямата зала, римски архитект в тога беше застанал зад дървена катедра и направляваше процеса по строителството. Неусетно се пренесохме в една отдавна отминала и забравена епоха.

Каналите

Като всеки типичен римски град и Хераклея Синтика е разполагала с добре планирана и работеща канализационна система. Впечатлени бяхме от мрежата от зидани малки и по-големи канали около и под форума, които са отвеждали отпадните води извън града. Този над площада се оказа една от последните археологически находки, който не бяхме виждали преди. На места личаха части от каменни канализационни капаци с красиви орнаменти върху тях. Размерите на входа на клоака максима само подсказват мащабите на цялата канализационна система под града. 

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Едва ли може да предположите колко ме радваха масивните каменни стълби водещи към върха на хълма, където се предполага, че са се намирали по-богатите квартали на античния град. Сякаш безмълвно обещаваха, че големите разкрития в Хераклея Синтика тепърва предстоят. Нямам търпение да се върна отново след 1-2 години, за да мога отново да ви разказвам за находките, с които вярвам ще ни изненада това богато на история място. Хераклея Синтика се събужда от своя дълбок многовековен сън, за да заблести отново като археологически обект от световна величина.

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

Полезна информация:

Как да стигнете до Хераклея Синтика:

Античният град се намира на 1-2 км. от с. Рупите и на 10 км. от гр. Петрич. От София разстоянието се изминава за около 2ч. и 20 мин. На място има паркинг.

GPS координати: 41.449708, 23.265261

До античния град можете да стигнете по два начина:

Как да стигна до Хераклея Синтика? Къде се намира?
  • През с. Рупите (червеният маршрут) – слизате от автомагистрала Струма при Ново Делчево в посока гр. Петрич. При разклона на Зеленчукова борса, завивате към с. Рупите и след като излезете от него в посока североизток, асфалтов път ще ви отведе до Хераклея Синтика. Следвайте табелите! Лично аз ви препоръчвам този вариант.
  • През минералните извори и храма на Ванга на местността Рупите (синият маршрут) – тук ще ви се наложи да минете през участък, където пътят е черен и силно неподходящ при кално време. 

Работно време и цени на билетите:

Информация за цени на билетите и работното време на Хераклея Синтика може да откриете ТУК.

Необходимо време:

Отделете си около 1 час, за да разгледате античния град и да чуете беседата.

Други забележителности наоколо:

Античен град Хераклея Синтика, Рупите, Петрич

* Статията е създадена в партньорство с Община Петрич и отразява искрените ми впечатления от преживяното.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!