Саграда Фамилия – емблемата на Барселона

Да посетите Барселона и да разгледате само отвън величествената катедрала на Гауди – Саграда Фамилия (Катедралата на Светото семейство), ще е най-големият пропуск, който може да направите в каталунската столица. С години си мислех, че най-впечатляващи са мащабите и фантастичната фасада на сградата, напомняща на замък от мокър пясък край брега на морето. Наскоро имахме възможността да надникнем и вътре и с ръка на сърцето мога да кажа, че Саграда Фамилия е едно от задължителните места, които да не пропускате в Барселона. Обещавам, че всеки лев си струва преживяването. Дори да не сте религиозни, ще усетите колко специално е това място и колко лесно духът се извисява над тривиалното в ежедневието. Катедралата е толкова гениално проектирана, че дори и незавършена вече е е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания
Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Важно: Препоръчвам ви предварително да закупите билетите си за посещение на Саграда Фамилия, защото бързо се изчерпват. Може да вземете своя билет от ТУК.

Антони Гауди (1852- 1926г.) и историята на Саграда Фамилия

Строителството на Саграда Фамилия започва по проект на епархийския архитект  Франсиско де Паула дел Вилар, в нео-готически стил. На 19 март 1882г. епископ Уркинаона полага крайъгълния камък на храма. Още на следващата година прочулият се вече Антони Гауди (1852-1926г.) е назначен за главен архитект, макар междувременно да работи и по други проекти. 

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Тъй като е наясно, че проектът Саграда Фамилия няма да бъде финализиран до края на неговия живот, Гауди решава да завърши една от фасадите с прилежащите към нея камбанарии, за да служат като модели за бъдещите строители и архитекти. В периода 1914г. – 1926г. той работи единствено върху строителството на катедралата и дори се премества да живее на обекта. Неочаквано гениалният архитект е блъснат от трамвай и умира през 1926г. До този момент са изградени по-малко от една четвърт от храма – фасадата Рождество Христово и камбанарията Свети Варнава, както и параклисът на Свети Йосиф и криптата, в която Гауди бива погребан. За главен архитект на проекта е назначен неговият ученик Доменек Суграние. 

През 1936г. По време на по време на Гражданската война в Испания, Саграда Фамилия преживява вандализъм, снимките са изгорени, а гипсовите модели разбити. От тогава различни главни архитекти поемат строителството. За щастие, проектът е възстановен по плановете и снимките открити в работилницата на Гауди.  

Макар още недовършен, на 7 ноември 2010 г. папа Бенедикт XVI освещава храма и му дава статут на малка базилика. В края на 2021г. над Саграда Фамилия заблестява звездата на върха на кулата на Дева Мария, която след залез може да бъде видяна отдалеч. 

Катедралата отвън

Силуетът на Саграда Фамилия се е превърнал в емблема на Барселона. Дори гигантските кранове надвиснали над дострояващата се катедрала вече са неразделна част от пейзажа. Трудно ми е да си представя, че някой ден няма да са част от него.

Саграда Фамилия, Барселона

Плановете на Гауди, които се следват и днес, са катедралата да има три основни фасади представящи три основни момента от живота на Божия син – Рождество Христово, Страстите Христови и Божията слава. В четирите ъгъла на Саграда Фамилия ще са разположени четири църковни помещения – две сакристии (помещения за съхранение на богослужебните дрехи и църковната утвар), Баптистерият и Параклисът на покаянието и причастието. Те ще бъдат съединени с трите фасади чрез широка покрита пътека с двойна фасада, която Гауди нарича манастир. Това би позволило достъп между отделните сгради без да се минава през корабите.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Над всичко това, величествено ще се издигат към небето елегантни тънки кули и камбанарии – общо 18 на брой, всяка посветена на библейски персонаж. 

Гауди е новатор, който по гениален начин съчетава християнството с елементи от природата и успешно изпълнява мисията си да служи на Бога чрез архитектура. Гаргойли с формата на раковини, жаби и гущери отвеждат дъждовната вода далеч от сградата. Катедралата прелива от символизъм и никой елемент не е сложен на мястото си случайно и без замисъл. Така че определено ще имате нужда от компетентен гид, който да ви въведе дълбоко в идеите на Гауди. 

Фасадите

Още на пръв поглед става ясно, че Саграда Фамилия не е обикновена катедрала, а истинско произведение на изкуството. В противовес на католическата традиция, статуите не са разположени във вътрешното пространство, а красят трите й фасади, посветени съответно на “Рождество Христово”, “Страстите Христови” и “Славата Божия”. 

Фасадата на Рождество Христово

Това е единствената фасада, която Гауди вижда реализирана приживе. Разположена е от източната страна на катедралата на Carrer de la Marina и е апотеоз на радостта и надеждата в живота. Цялата сцена изобразява тържество на радост от живота, съчетавайки великолепието на природата с образи като Светото семейство, ангели и други християнски символи. Сред скулптурите ще разпознаете костенурки, миди, птици, рози, бадеми, лилии и др. Трите стоманени порти, символизиращи вярата, надеждата и милосърдието, са обсипани с листа, сякаш природата е прекрачила прага на храма. 

Фасадата на Страстите Христови

Фасадата на Страстите Христови (откъм Carrer de Sardenya) е завършена през … г. и в пълен противовес на Рождество Христово, е украсена с рязко изсечени статуи, от които лъха хлад, болка и драма. Някой я наричат Фасадата на изкуплението. Гауди е оставил подробни планове за нея и е заръчал тя да бъде „сурова и жестока, сякаш е направена от кости“ и дори „твърде екстравагантна“. Фигурите разказват последователно цялата история от Тайната вечеря, през предателството на Юда, разпването на Христос и неговото възкресение.

Подобно на фасадата на Рождество Христово, и тук има три портала и четири камбанарии. Върху студените бронзови врати са изписани части от Новия завет, разказващи за последните дни на Божия син и неговото възкресение. Някои фрази са полирани, за да изпъкнат, като думите на Пилат Понтийски: „А каква е истината?“.

Фасадата на Божията слава

Фасадата на Божията слава (откъм Carrer de Mallorca) все още не е завършена, но тя ще разказва историята на човечеството от Адам и Ева до Страшния съд, както и ученията на Исус. Подобно на другите две фасади, ще има голям нартекс и четири камбанарии. Предвидени са общо седем бронзови врати символизиращи седемте тайнства в християнството – кръщение, помазване на болните, свещеничество, Евхаристия, потвърждение, брак и покаяние. 

Кулите

Гауди проектира Саграда Фамилия с общо 18 кули, именувани на основни библейски персонажи и подредени на различна височина с оглед тяхната значимост за християнството. До момента са завършени само единадесет от тях (към ноември 2022г.). 

Централната и най-високата (и все още в строеж) е посветена на Исус Христос и някой ден тя ще достигне височина 172,5м. Гениалният архитект планира катедралата му да е съвсем малко по-ниска от хълма Монтжуик (177,72м.), подчертавайки, че никое човешко творение не е по-голямо от природата, сътворена от Бог. 

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Следващата по височина е кулата на Дева Мария, която се извисява на 138м над земята. Звездата на върха й тежи 5,5 тона и има 11 лъча. Около кулата на Исус Христос, на височина от 135м., са разположени четири камбанарии, символизиращи четирите евангелия. Зад всяка от трите фасади на Саграда Фамилия са предвидени по четири камбанарии, символизиращи дванадесетте апостоли. Височината им е 100м.

Неминуемо ще се впечатлите от върховете на кулите, украсени с характерните за Гауди символични фигури, жизнерадостни цветове и пъстри мозайки.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Саграда Фамилия отвътре

И ако си мислите, че красотата на сградата се дължи единствено на външната й архитектура, определено сте в грешка. Интериорът ще ви остави безмълвни. Основното пространство има формата на латински кръст. От двете страни на централния кораб има по още един по-малък, отделен от елегантни колони от бял бетон.

Гауди използва двойна усуканата колона с многоъгълна или звездна основа за по-голяма здравина. Линиите им са съвсем изчистени и се протягат високо над главите на смаяните посетители. Най-високите от тях достигат височина от 45 м., сякаш опитващи се подпрат небето. Малко под тавана колоните се разклоняват като същински дървета и дават усещането за разходка в гора. Естествено, освен внушението за природа, колоните имат и практичната цел да поддържат и поемат тежестта на сводовете, прозорците и покривите.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

А там горе, сводовете се разгръщат във впечатляваща феерия от симетрични форми и цветове, сякаш над вас е надвиснала градина. Ще бъдете омагьосани и дори да не сте религиозни, гарантирано ще усетите Божията благословия и ще се изпълните с благоговение.

Саграда Фамилия, Барселона, Испания
Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Витражите на Саграда фамилия

Освен с гениална архитектура, Гауди е допълнил проекта си за катедралата и чрез великолепни витражи и е изрисувал със светлина целия й интериор. Витражите със сигурност допълват магията на Саграда Фамилия. Преди обяд слънцето огрява източната страна на катедралата и лъчите, които влизат вътре през фасадата на Рождество Христово, изпълват пространството с магична светлина в жълто, синьо и зелено. Неминуемо ще усетите празника и радостта от живота, които се стреми да създаде и същата фасада от вън. 

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

В следобедните часове, когато слънцето се обърне от западната страна, слънчевите лъчи навлизат в Саграда Фамилия през витражите на фасадата Страстите Христови. Тогава катедралата се облива в огнена светлина от червено, жълто и оранжево. Много гениалност, мисъл и талант са вложени в този храм!

Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Олтарът

В централната част на църквата е положен олтарът изработен от масивен блок порфир, тежащ 7500кг. Той символизира гроба на Божия син. Тук таванът се извисява на височина от 75м. и символично е свързан с кулата на Исус Христос, която се намира над него.

Над олтара виси теракотена статуя на разпнатия Христос, дело на Франческ Фаюла, вдъхновена от Исус, който Карлес Мани създава по спецификациите на Гауди за молитвения параклис в Casa Batlló. Над него е разпънат седмоъгълен балдахин. В задната част са разположени трона на епископа, амвона, места за 140 служители и църковния орган.

Криптата

На 10м под нивото на олтара, точно под кулата на Дева Мария, се намира криптата, в която е погребан и самият Антони Гауди. Тя е предвидена в наследения от него проект и той не променя нейния нео готическия план. Състои се от олтар и седем малки параклиса. Гауди изменя единствено стълбището, което води до нея и добавя витражи. Криптата е завършена още през 1889 г.

Кога ще бъде завършена Саграда Фамилия?

Днес, повече от 140 години след полагането на първия камък на величествената катедрала, строителството продължава. Очаква се кулите на евангелистите Йоан и Матей да бъдат завършени през 2023 г., а централната кула на Исус – през 2026 г. Проектът трябва да бъде финализиран около 2030г., когато над града ще се издигат всичките 18 кули на Саграда Фамилия.

Полезна информация:

Къде се намира Саграда Фамилия?

Адрес: Carrer de Mallorca 401

Саграда Фамилия е задължителна спирка и за туристическите автобуси Hop on Hop off

Билети:

Желателно е предварително да закупите билети за Саграда Фамилия. Повече информация за цени и работно време може да откриете ТУК.

Може да влезете безплатно по време на месите, които се провеждат всяка неделя и на църковни чествания от 9:00ч. Сутринта. Но имайте предвид, че местата са с ограничен капацитет.

Необходимо време:

 За обиколка с екскурзовод си отделете около 1,5-2 часа.

Още статии за Барселона може да откриете ТУК.

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар