В кухнята на о-в Бали – рай за истински чревоугодници

Като виден чревоугодник, дълбоко уважавам кулинарния туризъм, който винаги е важна и неразделна част от всяко наше пътуване. В този случай балийската кухня си беше пълна екзотика за нас и имахме известни притеснения дали няма да се окаже предизвикателство за нашето небце. Тогава все още не бяхме наясно какво гастрономическо угощение ни очаква в Индонезия. 

ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ

Като за начало, ще ви ориентирам къде може да се нахраните на Бали. Като може и сами да се досетите, на повечето туристически места като Убуд, Санур, Кута и т.н. ресторантите обслужват предимно чужденци. Съответно и кухнята е съобразена с този факт и пикантността в чиниите е сведена до степен на поносимост за нас белите. Рядко ще видите местни да се хранят тук, най-вече заради по-високите цени. Изборът от заведения е огромен, буквално на всеки ъгъл, така че няма опасност да останете гладни. Балийците, а и много пътешественици с малък бюджет, предпочитат доста по-невзрачните на вид места, наречени warung. В някои случаи, тези заведения не се различават много от най-обикновена сергия за улична храна, която тук е по-евтина, по-люта, с повече подправки, но и предлагаща асортимент, който няма да откриете в по-престижните ресторанти. Поради притеснения относно хигиената (поне аз имах такива и нямах желание да прекарам остатъка от почивката си в хотела), желателно е да помолите някой от местните да ви препоръча изпитан и добър warung. Не се подлъгвайте от външния вид. Продуктите идват свежи директно от пазара и ще бъдете добре нагостени.

Най-хубавото е, че навсякъде храната е евтина (порцията варира между 40-80 000 IDR или около 2 – 4 евро), като дори деликатеси като лобстери и раци, са на съвсем достъпни за всеки европеец цени. А във всеки warung ще се нахраните направо за без пари.

Като цяло, мога да обобщя, че на острова преживях истинска експлозия от изключителни вкусове, текстури и аромати. Опитах толкова непознати за мен храни, че веднага ми се приисква да повторя съвсем скоро цялото това гастрономическо приключение. 

ОСНОВНО МЕНЮ

Обичайното меню на острова включва месо, гарнирано обикновено с ориз, нудли, зеленчуци и яйца. Всичко това задължително е овкусено с богат ароматен букет от местни подправки. 

Nasi Goreng 

Оризът заема централно място в кухнята на о-в Бали. По тази причина, Nasi Goreng (в превод “пържен ориз”) присъства в менюто на всяко едно балийско заведение за хранене. Вариациите са в съчетание с различни зеленчуци, подправки, меса, яйца или морски дарове.

Mie Goreng

Mie Goreng е разновидност на Nasi Goreng, като оризът е заменен от пържени нудли (обикновено отново оризови).

Месо

Тук си говорим за истинско месо – отвсякъде био и еко. Животните са хранени с истинска храна и без стимуланти, поради което едно пиле в чинията изглежда не по-голямо от гугутка – нищо общо с гигантските безвкусни бройлери, които свикнахме да ядем в Европа. Вкусът, естествено, е много по-наситен и ароматен. Непременно опитайте пилето на грил (Ayam bakar) или невероятната хрупкава патица (Bebek betutu), често сервирана с лимонов сос.

Макар и хиндуисти като индийците, за балийците кравата не е свещено животно, поради което може да откриете в ресторантите телешко къри (Sapi rendang). От друга страна, намирайки се насред най-голямата мюсюлманска държава в света, с изненада установихме, че свинското присъства в много от менютата на о-в Бали. Кой може да устои на малко печено прасенце (Babi guling)?!

Препоръчвам ви да не пропуснете да опитате различните вариации на любимите ми Satay. Това са малки бамбукови шишчета, на върха на които е оформена малка хапка от мляно месо, добре подправена с местни подправки. Satay могат да бъдат пържени (понякога предварително оваляни в кокосови стърготини и къри) или приготвени на грил. На места биват ефектно поднесени върху малки глинени съдове, под които все още гори жарта. А най-изключителното на това ястие е невероятно вкусния фъстъчен сос (Sambal Kacang), който обичайно го придружава. 

 Риба

Тук е мястото, където да си направите истинско пиршество от току що извадена от морето прясна риба, раци, скариди, омари и всякакви морски вкусотии. В много заведения може да изберете директно от витрината с последния улов какво да ви бъде приготвено на момента. Риба, задушена в бананов лист (Pepes Ikan) или приготвена семпло на грил (Ikan bakar), обещавам ви, че ще си оближете пръстите чак до лактите.

В този край на света, срещу съвсем поносима сума, от чинията ще ви гледат чудовищни (и на вкус) лобстери, които се предлагат в различни размери. Подарете си една вечеря на плажа с маса на самия пясък, искрящи свещи и шума на морето и не пропускайте да дегустирате ред снапер или азиатски лаврак (barramundi). 

ДЕСЕРТИ И ПЛОДОВЕ

Десертите на Бали са доста различни от познатите ни в Европа. Може да се подсладите с Dadar Gulung (навити зелени кокосови палачинки с пълнеж) или с Jajan Bali – кокосови кексчета, обикновено боядисани в шоколад, червено или зелено и приготвени на пара. На повечето места ще ви предложат различни оризови пудинги. Сблъсъкът ми с десерта Bubur Injin (пудинг от черен ориз, кокосово мляко и палмова захар) ме убеди повече да не го опитвам, макар съм голям почитател на нашенското мляко с ориз. Ако обичате банани, със сигурност няма да останете равнодушни пред панираните десертни банани (Pisang Goreng) с наситен аромат или пред пухкавите бананови палачинки. И двата десерта ще ви бъдат поднесени с пресни плодове и сироп от палмова захар. 

Всяка вечер в хотелската си стаята намирахме оставени пресни плодове във фруктиерата, а сутрин винаги имаше плодова салата към закуската. На Бали може да опитате, освен вече споменатите по-горе малки десертни банани, рамбутан, папая, манго, маракуя, драконов плод, карамбола, змийски плод (salak), ананас, местен пъпеш (cantaloupe), дуриан и др.

Джакфрут (или т.нар. “хлебно дърво”) растеше пред терасата ни на единия от хотелите, в които отседнахме. Плодовете му са най-големите (ядивни) в света. Общо взето, колкото човешка глава. Интересно е да наблюдаваш как катерици и дребни маймуни се появяват изневиделица, за да се почерпят с него. Наричан е още “хлябът на бедните”, поради ниската си цена и възможността да бъдат нахранени много хора с един плод. На Бали се среща в салати и десерти, но ние го опитахме пържен като чипс. Доста сполучлив заместител на картофа!

Опитал ли е в живота си човек италианско джелато, вероятно трудно ще се впечатли от балийския сладолед, но все пак може да се разхладите с един, най-вече заради ефектния начин на поднасянето му. 

АЛКОХОЛ И НАПИТКИ

Всяка сутрин започвахме деня с прясно изцедени сокове от екзотични плодове и горещо балийско кафе (Kopi Bali), сервирано във френска кафеварка. В някои заведения с гордост ни съобщаваха, че кафето при тях се приготвя на еспресо машина. На острова лесно може да си позволите да консумирате най-скъпото кафе в света – Kopi Luwak. Ако имате желание, може дори да посетите ферма, където да проследите целия процес по добиването на скъпата напитка, както и да се запознаете с малките палмови цибетки, които го “произвеждат”. В плантациите може да опитате на едно място и богата палитра от местни чайове, включително от куркума или лимонена трева.

На Бали на всяка крачка може да си купите прясна кокосова вода в пробит орех със стърчаща от него сламка. Някои хора я обожават, но за мен лично е много неприятна на вкус, напомняща на течна глюкоза.  

Относно спиртните напитки, първо внасям уточнение, че Бали, макар и с предимно хиндуистко население, се намира в ислямска държава, която не толерира алкохола. Вносните мита са високи, което повишава значително цените на напитките с висок градус. Конкретно на острова, имате възможност да се почерпите почти във всяко заведение. Може да опитате и някои местни вина, които определено нямат качествата на европейските или arak – нещо като палмово бренди. Ние наблегнахме на местната бира Bintang и Bali Hai, които може да намерите във всяко заведение или ресторант срещу 40 000 IDR (около 2 евро). Известно е, че в този край на света населението не преработва добре алкохола, поради което имам подозрението, че успешно могат да почерпят цяла сватба с една единствена бутилка арак. Сервитьорите гледат с любопитство чужденците как пресушават питие след питие, без това да им се отразява на походката (поне в началото на вечерта).

И след като задоволите изцяло кулинарните си страсти в някое от балийските заведения за хранене, не забравяйте да оставите бакшиш на тези толкова мили и любезни хора, които ще направят всичко необходимо да си тръгнете доволни и с пълен стомах.

Бонус идея:

Когато се намирате насред Тихоокеанския огнен пръстен, няма по-подходящо място за обяд от ресторант със зашеметяваща гледка към активния вулкан Батур (1717м.) на о-в Бали и едноименното езеро в близост – най-голямото кратерно езеро в света. 

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Вашият коментар