Акве Калиде – банята на Сюлейман Великолепни

Хем съм живяла в Бургас и дори като дете съм ходила на Бургаските минерални бани в кв. Ветрен, но не съм и предполагала, че мястото е изтъкано от толкова много история. Тук се намира минералният извор на Трите нимфи, прочут още през Античността с лечебните си свойства. Днес Акве Калиде (в превод от латински “при горещите води”) е една от “новите” забележителности на града. “Нова” дотолкова, че разкошната баня на Сюлейман Великолепни (1520 – 1566г.) е реставрирана в пълния си блясък и от 2015г. е отворена за посетители. 

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Праистория и Античност

Знае се, че край минералните извори в този район са съществували селища още през V – IV хил. пр. Хр., а през I хил. пр. Хр. тук трайно се заселват траките. Те превръщат мястото в светилище, посветено на Трите нимфи-изцерителки, потомки на Океан и Тетида. Според легендата, девойките не спазили обета си да опазят чистотата си и разгневените богове ги вкаменили, а на мястото им останали техните статуи.

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Лечебните свойства на извора са били познати на близо и далеч. През 339г. пр. Хр., Филип Македонски не пропуска да се възползва от лековитите води, при похода си срещу трибалите, а през 30г. Аполоний Ептайкент, командващ армията на тракийския крал Реметалк II (18-38г.), издига тук храм на богинята Деметра.   

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Римски период

През I в. Римската империя превзема земите на Одриското царство и създава на това място римската провинция Тракия. Така започва разцвета на извора на Трите нимфи. Император Траян (98-117г.), като голям почитател на минералните извори, предоставя автономия на близкото селище и изгражда тук голям комплекс – терми, с площ от 5000 кв.м. Комплексът разполага и с фригидариум – басейн със студена вода, дълбок 1,30м. Славата на лечебната вода се разнася навред и кервани започват да прииждат от всички краища на империята. 

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

По онова време баните не са само място за хигиена и здраве, а нещо като аналог на днешните социални мрежи. Тук са се разменяли клюки, създавали се сплетни и интриги, завързвали се социални контакти, творяла се политика. 

В края на II – нач. на III в. император Септимий Север (193-211г.) учредява тук ежегодни спортни игри, наречени Северия Нимфеа, в чест на Трите нимфи. Започват да се секат и специални бронзови монети с техния лик. Славата на чудодейната минерална вода предпазила термите от унищожение и при нахлуването на готите по тези земи през III в. Опустошавайки всичко наоколо, те решават да запазят баните непокътнати.

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

За първи път името Акве Калиде се появява в римска карта от II – IV в., където с него се означава главна пътна станция по ключовия и важен римски път Виа Понтика, свързващ Марцианопол (дн. Девня), Анхиало (дн. Поморие) и Адрианопол (дн. Одрин).  

През VI в. Римската империя била подложена на системни набези от нахлуващи от север племена. Император Юстиниан I (527-565г) укрепва Акве Калиде с мощни крепостни стени, за да го предпази и да защити населението и посетителите на термите.

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

В пределите на България

Акве Калиде участва по любопитен начин при създаването на Българската държава. По време на битката при Онгъла през 680г., византийският император Константин IV Погонат (668 – 685г.) съобщава на войската си, че напуска бойното поле, за да лекува подаграта си при лечебния извор. Това било изтълкувано като бягство и деморализираната византийска армия била разгромена от прабългарите, предвождани от хан Аспарух. Така, със сключения в Константинопол мирен договор се слага началото на Първото българско царство.  

Едва по време на управлението на хан Тервел (701-718г.), Акве Калиде влиза в пределите на Българската държава и градът е преименуван на Термополис.

Латинската империя и опустошаването на Акве Калиде

Множество нашествия на племена и превземане от вражески армии е преживял градът през вековете. Всички те са ценили високо лечебните свойства на извора и са предпочитали да го запазят непокътнат, дори когато са опустошавали селищата наоколо. Така, термите просъществуват до 1206г. Две години по-рано рицарите на Четвъртия кръстоносен поход превземат Константинопол и създават Латинската империя. През 1205г. в битката край Одрин българският цар Калоян разбива армията на латинците и пленява техния император Балдуин I, когото затваря в известната Балдуинова кула във Велико Търново. Новият император Анри I Фландърски, брат на пленения владетел, продължава войната с България. Така, когато достига Термополис го опожарява напълно. Унищожени са и каменните статуи на нимфите. Изворът бил затрупан под руини и забравен. 

“Това беше много красив град, добре разположен, с множество топли извори за къпане – най-хубавите в целия свят” (Жофроа дьо Вилардуен, пълководец на армията на Латинската империя)

Османски период

Едва през XVI в., страдащият от подагра Сюлейман Великолепни, дочул легендата за лековитите води при Акве Калиде, който тогава носел името Лъджа кьой. След като водата подействала благотворно на състоянието му, владетелят, в знак на благодарност, наредил върху останките от римските терми да бъде вдигнат хамам. Със специален ферман учредил ежегоден пазар, което дало тласък на икономиката в района. Днес може да се види напълно реконструираната баня на Сюлейман Великолепни, реставрирана напълно автентично. Самата сграда е с квадратна форма, с мраморен басейн с центъра. Над него се извисява голям кръгъл купол. Покрай стените са подредени малки чешмички с умивалници и мраморни пейки. Стените са красиво украсени в турско синьо и ориенталска керамика и орнаментика.

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Акве Калиде е наши дни

Археологическите проучвания в Акве Калиде започват едва в началото на XX в. Днешната музейна експозиция е открита за посетители на 18 септември 2015г. Историята на банята на Сюлейман Великолепни е разказана чрез ефектна мултимедийна програма, допълнена с художествено осветление. В края на презентацията бяхме изненадани, когато от чучура в басейна мощно бликна минерална вода.

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

В рамките на минералните бани има изграден билетен и информационен център, малка кафетерия и амфитеатър със стъклена сцена. От стените на някогашния комплекс не е останало много, но на места достигат до 2м. височина. Изградени са пасарелки, за да могат посетителите да се разходят сред тях и дори да минат под сцената. Все още личат части от римския глинен водопровод. Наоколо са открити множество монети от различни епохи, печати, бижута и други дребни лични вещи. В момента те са изложени в преддверието на банята, но в непосредствена близост се предвижда изграждането на музеен център, който да приюти артефактите. 

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Пред билетния център, до самия паркинг, има изградена голяма чешма с множество чучури, от където всеки може свободно да си налее от чудодейната вода. Доказано е, че специфичният й химичен и минерален състав повлиява благотворно различни органи и системи в човешкото тяло. 

Внимание: Поради високото съдържание във водата на флуор (7,99 мг./л.) и други специфични химични елементи като арсен (<0,010 мг./л.), кадмий (<0,001 мг./л.), олово (<0,010 мг./л.), живак (<0,0001 мг./л.) и др., се препоръчва ограничен прием по лекарско назначение. Обичайната доза е не повече от 200мл., 3-4 пъти на ден за 20 дни. Този курс може да се повтори до 2-3 пъти в годината. 

Акве Калиде - банята на Сюлейман Великолепни

Идея: До паркинга на обекта се намира парк “Минерални бани” – чудесно място за игри и пикник. Изградени са съоръжения за деца, барбекюта и навсякъде са поставени множество пейки. 

Полезна информация:

Как да стигна: 

Акве Калиде се намира на около 14 км. от Бургас в кв. Ветрен. Излизайки от града в посока София, подминавате Джъмбо и на следващото отклонение продължавате в дясно  към Ветрен. Карайки по ул. „Българка“, завивате отново в дясно по ул. „Александър Стамболийски“, подминавате Университетска болница “Дева Мария” (тя ви се пада от ляво). Продължавате само напред, докато стигнете паркинга на минералните бани.

До Акве Калиде може да стигнете от Бургас и с автобус No3, който спира на 100м. от обекта (спирка “Минерални бани”). 

Цена на билетите и работно време:

Цена на билетите ще откриете ТУК

Работното време на Акве Калиде може да проверите ТУК

3D прожекция започва на всеки кръгъл час всеки ден от 9:00 до 17:00ч.

Контакти: 0882 004 126

Официален сайт: www.aquae-calidae.com

Наблизо може да видите още:

  • Археологически резерват и античен римски град Деултум
  • Природозащитен център “Пода”; 
  • Тракийска куполна гробница-хероон, гр. Поморие;
  • Останки от крепостта Русокастро;
  • О-в Света Анастасия, гр. Бургас;
  • Бургаските солници;
  • Музей на солта, гр. Поморие;
  • О-в Свети Иван, гр. Созопол;
  • Замъка в с. Равадиново;

* Статията може да съдържа афилиейт линкове.

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Comments

Вашият коментар