Есенни разходки из България – предложенията на българските травъл блогъри за 2024г.

Есента е идеалното време да опознаете красотите на България, когато природата се облича в палитра от топли цветове, а времето е перфектно за разходки на открито. От живописни планински пътеки до уютни малки градчета с богата история, есента предлага безброй възможности за кратки бягства и незабравими преживявания. Но как да изберете най-подходящите дестинации? За да ви улесним в избора, с колегите травъл блогъри от АСТОМ (Асоциацията на българските травъл блогъри) събрахме най-добрите идеи за есенни разходки. Независимо дали търсите спокойствие сред природата, културни открития или приключения в непознати местности, тук ще откриете идеи за всеки вкус.

есенни разходки България

Загражден

Централните Родопи са магично място, на което човек да прекара есента. В днешни дни прекарваме твърде много време, затворени в големите градове, и не можем да видим истински красивите ѝ багри. Районът около Загражден е обаятелен. На места можем да видим ярко жълтите и оранжеви цветове (обикновено в края на октомври и през ноември), а на малко по-високите части пък можем да се насладим на истинската черга от зелените иглолистни дървета в комбинация с вече оцветените широколистни такива. Точно затова Загражден е толкова специален – в рамките на наистина малко пътуване, човек може да види истинското разнообразие на есента. Тази разходка наистина си заслужава и съм сигурна, че спомените и снимките, които ще направите, ще ви останат за цял живот.

Загражден, есенни разходки, България

Препоръчано от: Росица Димитрова от Trips with Rosie

Априлци и региона наоколо

Ако отидете в Априлци, през цялото време ваш прекрасен фон ще бъдат най-високите части на Стара планина начело с първенеца връх Ботев и очарователния връх Марагидик. Есенно време тези северни склонове на Балкана се обагрят с шарени краски, с което фонът доста изпъква и гледките пълнят окото.

Няколко места, които ви съветвам непременно да посетите в Априлци са Новоселският манастир „Св. Троица“, възрожденска църква „Св. Параскева“ и екопътека Кръста. Ако имате повече време, може да се разходите и по екопътеката до водопад Видимско пръскало, един от най-високите в Стара планина. Малко по-трудни, но и по-богати откъм гледки са маршрутите до връх Марагидик, Турски рът, връх Ботев и скалите под връх Острец.

Препоръчано от: Ели Иванова от Друми в думи

Хисаря

Хисаря е едно от онези специални места в България, които през есента разкриват своята най-голяма красота и спокойствие. Разположен под южните склонове на Средна гора, този древен град предлага идеалната комбинация от природни и културни забележителности, които стават още по-впечатляващи, обгърнати в златните нюанси на есента. Това е перфектното време да се потопите в спокойствието на хисарските паркове, които се преобразяват в истинска приказка от цветове, и да разгледате историческите обекти като римските терми и крепостните стени без навалица.

Минералните извори и СПА центровете в града предлагат идеално убежище за релаксация след дълга разходка. Водите тук са известни със своите лечебни свойства, което прави Хисаря перфектна дестинация за есенно възстановяване и грижа за здравето. Независимо дали търсите културно обогатяване, релакс сред природата или възможност да се поглезите, Хисаря през есента ви предлага всичко това и още повече.

Препоръчано от: Надежда Серафимова от Тефтерчето на един пътешественик

Екопътека “Пътека на здравето” – от село Кладница до хижа Селимица

Пътеката предоставя добра възможност за кратка разходка без голямо натоварване за хора на всякаква възраст. Казвам това, защото синът ми (три години и половина) се забавлява много прекосявайки изградените мостчета, търсейки маркировка по маршрута. С неговото темпо стигнахме до крайната ни дестинация за около час и половина – с нормално темпо разходката в едната посока не би трябвало да отнеме повече от час. Посетихме дестинацията през ранна пролет, но със сигурност е вариант за приятна и прохладна разходка през летните месеци и живописна такава за есенните.

Екопътека Пътека на здравето, есенни разходки, България

Препоръчано от: Траян Иванов от Backpack Nerd

Дуранкулашко езеро

В пределите на Приморска Добруджа, на брега на пасторалното и богато на флора, фауна и археология Дуранкулашко езеро, преди четири десетилетия проф. Хенриета Николова открива първите следи от т.нар. култура Хаманджия. С това титлата на най-старото обработено златно съкровище в света – това от Варненския халколитен некропол, е поставена под въпрос. Дуранкулашкото езеро е и една от най-значимите влажни зони на България, пресичано от пътя Via Pontica. Това осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни птици. Тук могат да се наблюдават белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, индийското шаварче. В околните ронливи брегове може да се срещне да гнезди изключително красивият с многоцветното си оперение пчелояд. Тук зимуват популациите на три вида водолюбиви птици – голяма белочела гъска, червеногуша гъска и зеленоглава патица, има големи популации на малък корморан и розов пеликан.

 есенни разходки, България, езеро Дуранкулак

Потопете се в магията на древната култура Хаманджия, наблюдавайте красиво оперени птици в естествената им среда, откритие очарованието на местните кулинарни традиции на българското Северно Черноморие.

Препоръчано от: Станислав Стилянов от TravelTasty.eu

Екопътека „Искър – Панега“

Екопътека „Искър – Панега“ по-известна като „Златна Панега“ е една от най-живописните екопътеки в България. Тя започва в края на град Луковит и предлага приятна 3-часова разходка по поречието на река Златна Панега, като често по дървени мостчета минавате ту на единия ту на другия бряг на реката. Част от тези мостчета са прикрепени, към отвесните скали на ждрелото, което придава на разходката известно усещане за екстремност.

 есенни разходки, България, екопътека Искър Панега

Най-доброто време да се разходите по тази екопътека е през есенните месеци, когато жълто-кафявата украска на дърветата в комбинация с млечно –синия цвят на водата в реката създава приказни пейзажи и живописни гледки. Множеството беседки по пътеката пък са отлична възможност за организация на чудесен пикник. 

 есенни разходки, България, екопътека Искър Панега

Препоръчано от: Кирил Вълканов от Искам да летя

Троян

Сгушеният сред северните склонове на Стара Планина Троян е сред първите дестинации, които изникват в съзнанието ми щом настъпи есента. В най-цветния сезон природата на Троян се преоблича в контрастни нюанси на кафяво, червено, жълто и зелено. Въздухът охладнява, вятърът започва да щипе и полюшва пушека, идващ от комините. Привечер улиците опустяват, за сметка на препълнените уютни механи като Горски кът, където бобът или супата с манатарки са не просто храна за тялото, а балсам за душата. 

Съвсем не е изключено и да вали дъжд, но да гледаш как едрите капки съживяват гората през запотеното стъкло на Странноприемницата е така презареждащо. Още по-вълнуващо е да грабнеш чадъра и да се разходиш до Троянския манастир, за да видиш едно от последните убежища на националния ни герой Левски, или да яздиш из скритите горски пътеки около конната база на Алфа-Даниел.

Препоръчано от: Светослав Стаматов от LocalGuideBG

Крепост Овеч

Есента е един от най-добрите сезони за обикаляне на популярни забележителности. Ако имате възможност, препоръчвам ви да посетите крепост Овеч именно тогава. Освен че ще може да й се насладите без прекалено много хора, разположението на Провадийската крепост на високо плато ще ви позволи да се порадвате на красиви гледки в есенна премяна. Самата крепост се е използвала от началото на 3-ти век до 17-ти век с прекъсвания, като основното й предимство е, че е била труднопревземаема. През 2008 г. е обявена е за паметник на културата от национално значение. Днес най-впечатляваща е Северната порта: дървеният мост, който свързва Овеч с платото „Табиите“.

 есенни разходки, България, крепост Овеч

Препоръчано от: Джорджа Де Марки от Съветите на Джорджа

Тетевен

Тетевен лежи в китна долина по поречието на река Бели Вит, заобиколен от скалисти и гористи върхове. Най-високите Петрахиля, Трескавец, Острич и Червен гордо са изправили снаги и сякаш бдят над него. Скалите се редуват с тучно зелени гори, примамващи със скрити горски пътеки, диви плодове и омайни полски цветя. Река Бели Вит, извираща в близост до село Рибарица, си е проправила път и разсича града през средата. Тиха и ромоляща като поток или кафява и буйна, заплашваща да излезе от коритото си след обилни дъждове, реката дарява прохлада в летните горещини. Над нея са изградени мостове, които свързват двете части на града и разкриват чудни гледки към околните върхове.

Климатът в града е мек и няма големи температурни амплитуди. Есента тук безспорно е царицата на сезоните. Балканът сякаш избухва в огнени пламъци, обагрен от всички нюанси на жълтото, оранжевото и червеното.

Препоръчано от: Елена Колева от My Places to Visit

Пещера Съева дупка

Последното предложение ще е от мен и ще ви отведе до пещера Съева дупка, намираща се по асфалтов път край с. Брестница (Ловешко), на 110км. от София. Есента може да бъде както прелести и златна, така и прекалено навъсена, затова пещера Съева дупка е чудесна идея за разходка в дъждовните дни. Тя разполага с 5 красиви зали, богато декорирани със сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. Специфичният минерален състав на скалите и условията в пещерата допринасят за красивото им оцветяване в различни нюанси на кафяво, червено, бяло и дори зелено. Повече детайли и снимки на причудливите й форми, ще откриете ТУК.

пещера Съева дупка,  есенни разходки, България

Независимо дали ще изберете планина, град или селце, всяка есенна разходка ще ви дари с нови спомени и моменти на вдъхновение. Планирайте своето пътуване и се насладете на магията на есента!

About the author

I don't know where I'm going, but I'm on my way!